Założenie kompostownika to najlepszy sposób na pozbycie się roślinnych resztek, jak skoszona trawa, gałęzie, czy opadłe liście. Dodatkowym ogromnym plusem jest to, że w zamian zyskujemy idealny nawóz naturalny do ogrodu. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób zagospodarować resztki roślin. Jaki kompostownik będzie najlepszy? I z czego przygotować kompost?
Jaki kompostownik?
Pierwszą rzeczą, którą musimy ustalić, jest rodzaj kompostownika. Co mamy do wyboru?
- naturalna pryzma – jest to najtańsza i najprostsza opcja, ale zajmuje też dużo miejsca. Dobrze sprawdzi się na sporych działkach, które produkują dużo odpadów organicznych
- kompostownik otwarty – ma postać zbiornika bez dna i pokrywy górnej. Może być wykonany z drewna, plastiku, czy też metalu. Jego główną wadą jest brak ochrony przed deszczem – intensywne opady atmosferyczne, bez możliwości odpływu wody, mogą spowodować zaburzenie procesu rozkładu i wypłukiwanie składników odżywczych.
- kompostownik zamknięty (termiczny) – jest to zabudowany zbiornik z otworem w pokrywie i ewentualnymi szczelinami po bokach. Takie rozwiązanie zapewnia odpowiednią ilość tlenu i wody. Dodatkowo kompostownik zamknięty posiada specjalną termoizolację, która przyspiesza proces tworzenia kompostu.
- kompostownik obrotowy (rotacyjny) – jest to najdroższa wersja, ale też kompost tworzy się najszybciej. Ma postać zbiornika osadzonego na konstrukcji umożliwiające obracanie nim. Regularne mieszanie i optymalne napowietrzenie sprawiają, że kompost tworzy się trzy razy szybciej niż w przypadku tradycyjnego zbiornika.
Przeczytaj również: Segregacja odpadów – co trzeba o niej wiedzieć?
Wielkość idealnego kompostownika zależy od rozmiarów działki i ilości produkowanych odpadów roślinnych. Generalnie przyjmuje się zasadę: 1 l pojemności pojemnika na 1 mkw. działki. W przypadku gdy na kompostownik będą też trafiać resztki kuchenne, należy do tego wyniku dodać ok. 100-150 l.
Województwo małopolskie to nie tylko magiczny Kraków i urokliwe Zakopane. Czy warto tam zamieszkać? Sprawdź oferty domów na sprzedaż w małopolskim.
Wybieramy miejsce na kompostownik
Kompostownik powinien być usytuowany w półcieniu, w miejscu osłoniętym od wiatru i intensywnego słońca – powoduje to szybkie wysychanie materiału. Pojemnik stawiamy bezpośrednio na ziemi, a w przypadku naturalnej pryzmy – na przygotowanym wcześniej przepuszczalnym podłożu.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, kompostownik o pojemności do 10 m³ powinien się znajdować w odległości co najmniej 5 m od budynków mieszkalnych i co najmniej 2 m od granicy działki sąsiedniej, ciągu pieszego lub ulicy. Natomiast w przypadku kompostowników o pojemności ponad 10 m³, odległość od budynków mieszkalnych wzrasta do 30 m, a do działki sąsiedniej do 7,5 m.
Panele winylowe – zalety i wady
Co się nadaje na kompost?
Na kompost wyrzucamy:
- skoszona trawa
- przekwitłe rośliny
- opadłe liście
- gałęzie
- resztki warzyw i owoców
- skorupki jajek
- fusy z kawy i herbaty
- popiół drzewny, trociny
- niewielkie ilości niezadrukowanego papieru
Segregacja śmieci – nowe zasady
Na kompost nie nadają się:
- chwasty z nasionami
- rośliny chore
- pestki
- liście orzecha, dębu i olchy (zawierają substancje szkodliwe dla innych roślin)
- skórki owoców cytrusowych (mogą obniżać aktywność mikroorganizmów)
- resztki mięsa i nabiału
- kolorowe gazety
- popiół z węgla