19 kwietnia 2024
zdjęcie do artykułu restauracje wegetariańskie w Polsce

TOP 5 wegetariańskich restauracji w Polsce

Wegetariańska kuchnia staje się coraz popularniejsza. Coraz więcej osób przestrzega bezmięsnej diety i coraz więcej knajp zabiera się za serwowanie wegetariańskiego menu. Niezależnie od tego, czy jesteś na ścisłej diecie wegetariańskiej, czy tylko starasz się ograniczyć spożycie mięsa, w poniższym artykule znajdziesz kilka propozycji miejsc, gdzie można zjeść smaczną bezmięsną kolację.

Vegan Bistro, Warszawa

Dwa słowa: kotlet schabowy. Jedyna stała pozycja w menu lokalu prowadzonego przez spółdzielnię socjalną Margines zyskała już status kultowej. Latem podawany z mizerią i pomidorami, zimą zaś z buraczkami i kiszeniakiem, urzeknie (i oszuka) nawet mięsożerców. Lokal ma w swojej ofercie inne smaczne oszustwa – raz będzie to seitanowa wątróbka, niekiedy bakłażanowa „ryba ze smażalni”, a czasem obłędna kanapka Philly Cheese Steak, w której zarówno stek, jak i ser są oczywiście całkiem roślinne. 

Ekoturyści na wakacjach – 5 najlepszych lokalizacji w Polsce

Ósma Kolonia, Warszawa

Kameralna wegetariańska restauracja na zacisznym Żoliborzu to miejsce dla kulinarnych podróżników i eksperymentatorów, takich jak tutejszy szef kuchni Zbyszek Gawron, który mieszkał w Teksasie i specjalizuje się w kuchni tex-mex, ale bynajmniej do niej nie ogranicza. Koreańskie kiszonki banchan sąsiadują w karcie z meksykańskim guacamole i indyjskim curry tikka masala, wszystkie dania mają jednak autorski sznyt. Kimchi wędruje na podpłomyk z grzybami i sosem z nerkowców, do falafela podawany jest buraczany mus z tahini, a brukselce towarzyszy pikantny sos z wędzonej papryki chipotle.

Youmiko Vegan Sushi, Warszawa

O ile jadłodajni, lunchowni i fast foodów w wersji wegańskiej jest w stolicy całe mnóstwo, o tyle eleganckich propozycji na romantyczny wieczór wciąż nieco brakuje. Jednym z takich miejsc jest wegańska suszarnia Youmiko. Zapomnijcie o smutnym ogórku i awokado, w Youmiko czeka was prawdziwa feeria kolorów, smaków i faktur. Hosomaki, futomaki, gunkan i nigiri przygotowane z surowych, marynowanych czy pieczonych sezonowych warzyw to prawdziwy popis roślinnych sushimasterów.

TOP 5 najpiękniejszych wodospadów świata

Leonardo Verde, Warszawa

Jeśli wydaje się wam, że kuchnia włoska nie obędzie się bez mozzarelli, parmezanu i pancetty, zielony Leonardo pomoże wam zmienić zdanie. Bolognese powstaje z soczewicy, w carbonarze wędzony tempeh zastępuje boczek, „łosoś” jest marchewkowy. Ale mamy tu też dania niczego nieudające, celebrujące świat roślin po włosku: grzybowe ravioli, placek z ciecierzycy socca czy żelazne klasyki jak makaron aglio olio. Szef kuchni Adam Siedlecki wychodzi nawet naprzeciw witarianom i zwolennikom ścisłej diety warzywno-owocowej, którzy zjedzą tu surową pizzę, „spaghetti” z dyni czy warzywne kotleciki.

Falla, Poznań, Warszawa, Gdańsk, Gdynia

Upodobanie do wegetariańskich smaków Bliskiego Wschodu, gdzie królują sumak, tahina i granaty, stoi za sukcesem Falli. Jako pierwszy powstał lokal na poznańskich Jeżycach. Kilka wersji hummusu, wrapów z falafelem i szakszuki, a do tego specjalność lokalu: zestaw przekąsek „ręka Fatimy”, a także atrakcyjna karta drinków okazały się przepisem na sukces. Falla szybko zawitała także do Warszawy, Gdańska i Gdyni, powstał też drugi, bardziej fastfoodowy lokal w Poznaniu. Oprócz specjałów bliskowschodnich oferuje również kreatywne karty sezonowe. Czasem można tu zjeść wegański mac’n’cheese, trafiają się też „staropolskie zrazy” abo nawet… burger wegańskiego drwala.

Oceń ten artykuł!

Dodaj komentarz