9 maja 2021
zdjęcie do artykułu restauracje wegetariańskie w Polsce

TOP 5 wegetariańskich restauracji w Polsce

Wegetariańska kuchnia staje się coraz popularniejsza. Coraz więcej osób przestrzega bezmięsnej diety i coraz więcej knajp zabiera się za serwowanie wegetariańskiego menu. Niezależnie od tego, czy jesteś na ścisłej diecie wegetariańskiej, czy tylko starasz się ograniczyć spożycie mięsa, w poniższym artykule znajdziesz kilka propozycji miejsc, gdzie można zjeść smaczną bezmięsną kolację.

Vegan Bistro, Warszawa

Dwa słowa: kotlet schabowy. Jedyna stała pozycja w menu lokalu prowadzonego przez spółdzielnię socjalną Margines zyskała już status kultowej. Latem podawany z mizerią i pomidorami, zimą zaś z buraczkami i kiszeniakiem, urzeknie (i oszuka) nawet mięsożerców. Lokal ma w swojej ofercie inne smaczne oszustwa – raz będzie to seitanowa wątróbka, niekiedy bakłażanowa „ryba ze smażalni”, a czasem obłędna kanapka Philly Cheese Steak, w której zarówno stek, jak i ser są oczywiście całkiem roślinne. 

Ekoturyści na wakacjach – 5 najlepszych lokalizacji w Polsce

Ósma Kolonia, Warszawa

Kameralna wegetariańska restauracja na zacisznym Żoliborzu to miejsce dla kulinarnych podróżników i eksperymentatorów, takich jak tutejszy szef kuchni Zbyszek Gawron, który mieszkał w Teksasie i specjalizuje się w kuchni tex-mex, ale bynajmniej do niej nie ogranicza. Koreańskie kiszonki banchan sąsiadują w karcie z meksykańskim guacamole i indyjskim curry tikka masala, wszystkie dania mają jednak autorski sznyt. Kimchi wędruje na podpłomyk z grzybami i sosem z nerkowców, do falafela podawany jest buraczany mus z tahini, a brukselce towarzyszy pikantny sos z wędzonej papryki chipotle.

Youmiko Vegan Sushi, Warszawa

O ile jadłodajni, lunchowni i fast foodów w wersji wegańskiej jest w stolicy całe mnóstwo, o tyle eleganckich propozycji na romantyczny wieczór wciąż nieco brakuje. Jednym z takich miejsc jest wegańska suszarnia Youmiko. Zapomnijcie o smutnym ogórku i awokado, w Youmiko czeka was prawdziwa feeria kolorów, smaków i faktur. Hosomaki, futomaki, gunkan i nigiri przygotowane z surowych, marynowanych czy pieczonych sezonowych warzyw to prawdziwy popis roślinnych sushimasterów.

TOP 5 najpiękniejszych wodospadów świata

Leonardo Verde, Warszawa

Jeśli wydaje się wam, że kuchnia włoska nie obędzie się bez mozzarelli, parmezanu i pancetty, zielony Leonardo pomoże wam zmienić zdanie. Bolognese powstaje z soczewicy, w carbonarze wędzony tempeh zastępuje boczek, „łosoś” jest marchewkowy. Ale mamy tu też dania niczego nieudające, celebrujące świat roślin po włosku: grzybowe ravioli, placek z ciecierzycy socca czy żelazne klasyki jak makaron aglio olio. Szef kuchni Adam Siedlecki wychodzi nawet naprzeciw witarianom i zwolennikom ścisłej diety warzywno-owocowej, którzy zjedzą tu surową pizzę, „spaghetti” z dyni czy warzywne kotleciki.

Mieszkania na sprzedaż w Poznaniu – odwiedź Gethome.pl

Falla, Poznań, Warszawa, Gdańsk, Gdynia

Upodobanie do wegetariańskich smaków Bliskiego Wschodu, gdzie królują sumak, tahina i granaty, stoi za sukcesem Falli. Jako pierwszy powstał lokal na poznańskich Jeżycach. Kilka wersji hummusu, wrapów z falafelem i szakszuki, a do tego specjalność lokalu: zestaw przekąsek „ręka Fatimy”, a także atrakcyjna karta drinków okazały się przepisem na sukces. Falla szybko zawitała także do Warszawy, Gdańska i Gdyni, powstał też drugi, bardziej fastfoodowy lokal w Poznaniu. Oprócz specjałów bliskowschodnich oferuje również kreatywne karty sezonowe. Czasem można tu zjeść wegański mac’n’cheese, trafiają się też „staropolskie zrazy” abo nawet… burger wegańskiego drwala.

Oceń ten artykuł!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


CAPTCHA Image
Reload Image