23 kwietnia 2024
zdjęcie do artykułu płytki podłogowe do kuchni

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni?

To, po czym chodzimy ma niebagatelne znaczenie. Płytki, który wybieramy do wykończenia podłogi muszą być wszechstronne. Mają być efektowne, a także zapewniać swobodę i wygodę użytkowania.

Jak efektywnie wykorzystać loggię w mieszkaniu?

Nie jest jednak łatwo, połączyć ze sobą te wszystkie cechy, które w stu procentach zadowolą użytkownika. Jest szereg norm, które określają parametry płytek podłogowych. Poniżej o tym, które z nich są decydujące przy wyborze.

Ścieralność

Ścieralność płytek jest podstawową i najważniejszą informacją, która powinna interesować nas w momencie zakupu płytek. Określa się ją według dwóch obowiązujących norm- EN 154 oraz ISO 10545-7. Pierwsza z nich określa IV klasy ścieralności natomiast druga wprowadza najwyższą- V klasę ścieralności. W przypadku ścieralności, powstaje zależność – im wyższa klasa, tym lepiej. Płytki podłogowe do kuchni (miejscu szczególnie narażonym na ślady użytkowania) powinny posiadać co najmniej III klasę ścieralności.

Sprawdź: Jak urządzić mały salon w bloku?

Odporność na plamy

Podobną skalę wyznacza norma- PN-EN ISO 10545-14, która określa łatwość usuwania plam. Według niej, istnieje pięć klas, które mówią o stopniu trudności zawiązanym z czyszczeniem powierzchni płytek.  Tu obowiązuje zasada podobna, jak w przypadku odporności na ścieranie – im wyższa klasa, tym powierzchnia łatwiejsza w czyszczeniu.

Odporność na środki chemiczne

I również pod tym względem, płytki podłogowe klasyfikowane są według ustalonych norm. Odporność na środki chemiczne określa się zgodnie z zapisami- PN-EN ISO 10 545-14. Analogicznie do określania poziomu ścieralności, czy odporności na plamienie, również w przypadku odporności na środki chemiczne, mamy do czynienia ze skalą pięcioklasową.  Zasadna dobrze znana – im wyższa klasa, tym łatwiejsze usuwanie zabrudzeń. W przypadku płytek, które osiągają najwyższą klasę, ryzyko trwałej zmiany barwy płytki jest znikome.

Dowiedz się jak dbać o cegłę klinkierową

Elastyczność/Twardość

Twardość powierzchni płytki określa skala Mohsa. Jest to dziesięciostopniowa skala, która wskazuje, jaką twardością odznaczają się poszczególne minerały. Lista została skonstruowana w taki sposób, że każdy następujący po sobie minerał może zarysować ten, który występuje przed nim. Dla przykładu – kwarc może być zarysowany przez topaz, a gips przez kalcyt. Płytki podłogowe zastosowane w kuchni, powinny osiągać poziom co najmniej 5 stopni w omawianej skali.

Nasiąkliwość

Pod względem kolejnej ważnej cechy, płytki dzieli się na te o: małej, średniej i dużej nasiąkliwości. Najmniej nasiąkliwe płytki osiągają poziom do 3 % nasiąkliwości. Natomiast te najbardziej nasiąkliwe, nawet więcej niż 10%.

Polecamy: Jak wykonać remont bez przepłacania?

Antypoślizgowość

Kuchnia jest miejscem, w którym podobnie jak w łazience, podłoga jest narażona na kontakt z wodą. Z tego też względu, płytki użyte do jej wykończenia powinny wykazywać się antypoślizgowością. I tu pojawia się kolejna norma- DIN 51130 zgodnie, z którą poziom antypoślizgowości ocenia się w granicach od R9 do R13. Im większa cyfra przy R, tym mniej śliskie są płytki podłogowe.

Oceń ten artykuł!

Dodaj komentarz