To, po czym chodzimy ma niebagatelne znaczenie. Płytki, który wybieramy do wykończenia podłogi muszą być wszechstronne. Mają być efektowne, a także zapewniać swobodę i wygodę użytkowania.
Jak efektywnie wykorzystać loggię w mieszkaniu?
Nie jest jednak łatwo, połączyć ze sobą te wszystkie cechy, które w stu procentach zadowolą użytkownika. Jest szereg norm, które określają parametry płytek podłogowych. Poniżej o tym, które z nich są decydujące przy wyborze.
Ścieralność
Ścieralność płytek jest podstawową i najważniejszą informacją, która powinna interesować nas w momencie zakupu płytek. Określa się ją według dwóch obowiązujących norm- EN 154 oraz ISO 10545-7. Pierwsza z nich określa IV klasy ścieralności natomiast druga wprowadza najwyższą- V klasę ścieralności. W przypadku ścieralności, powstaje zależność – im wyższa klasa, tym lepiej. Płytki podłogowe do kuchni (miejscu szczególnie narażonym na ślady użytkowania) powinny posiadać co najmniej III klasę ścieralności.
Sprawdź: Jak urządzić mały salon w bloku?
Odporność na plamy
Podobną skalę wyznacza norma- PN-EN ISO 10545-14, która określa łatwość usuwania plam. Według niej, istnieje pięć klas, które mówią o stopniu trudności zawiązanym z czyszczeniem powierzchni płytek. Tu obowiązuje zasada podobna, jak w przypadku odporności na ścieranie – im wyższa klasa, tym powierzchnia łatwiejsza w czyszczeniu.
Odporność na środki chemiczne
I również pod tym względem, płytki podłogowe klasyfikowane są według ustalonych norm. Odporność na środki chemiczne określa się zgodnie z zapisami- PN-EN ISO 10 545-14. Analogicznie do określania poziomu ścieralności, czy odporności na plamienie, również w przypadku odporności na środki chemiczne, mamy do czynienia ze skalą pięcioklasową. Zasadna dobrze znana – im wyższa klasa, tym łatwiejsze usuwanie zabrudzeń. W przypadku płytek, które osiągają najwyższą klasę, ryzyko trwałej zmiany barwy płytki jest znikome.
Dowiedz się jak dbać o cegłę klinkierową
Elastyczność/Twardość
Twardość powierzchni płytki określa skala Mohsa. Jest to dziesięciostopniowa skala, która wskazuje, jaką twardością odznaczają się poszczególne minerały. Lista została skonstruowana w taki sposób, że każdy następujący po sobie minerał może zarysować ten, który występuje przed nim. Dla przykładu – kwarc może być zarysowany przez topaz, a gips przez kalcyt. Płytki podłogowe zastosowane w kuchni, powinny osiągać poziom co najmniej 5 stopni w omawianej skali.
Nasiąkliwość
Pod względem kolejnej ważnej cechy, płytki dzieli się na te o: małej, średniej i dużej nasiąkliwości. Najmniej nasiąkliwe płytki osiągają poziom do 3 % nasiąkliwości. Natomiast te najbardziej nasiąkliwe, nawet więcej niż 10%.
Polecamy: Jak wykonać remont bez przepłacania?
Antypoślizgowość
Kuchnia jest miejscem, w którym podobnie jak w łazience, podłoga jest narażona na kontakt z wodą. Z tego też względu, płytki użyte do jej wykończenia powinny wykazywać się antypoślizgowością. I tu pojawia się kolejna norma- DIN 51130 zgodnie, z którą poziom antypoślizgowości ocenia się w granicach od R9 do R13. Im większa cyfra przy R, tym mniej śliskie są płytki podłogowe.